dimecres, 19 de juny del 2013

BARRI GÒTIC: Del carrer de Santa Anna al carrer de Petritxol


Un cop situats al carrer de Santa Anna, hem de trencar a la dreta i tot seguit a l'esquerra. Aquest estret carrer que veiem és el carrer de Bertrellans.
Passejant al llarg d'aquest podem observar que hi ha un total de 7 fanals com els que podeu veure a la imatge.

Al final a la dreta trobarem la plaça de la Vila de Madrid. En aquesta plaça es troben les restes de la necròpoli romana que, com era habitual, vorejava el camí d'entrada a la ciutat.

Al travessar la plaça arribarem al Passatge Duc de la Victòria, al final del carrer trenquem a la dreta, cap al carrer Duc de la Victòria i, després, de nou a la dreta per on arribarem al carrer de Portaferrissa. La "porta ferriça" era una de les portes de la segona muralla de Barcelona construïda al segle XIII. La barra de ferro, una de les mides longitudinals utilitzades a la ciutat que es va fixar en ella, li va donar el nom del carrer que conduïa a dita porta des del centre de la ciutat antiga.

Caminant fins una miqueta abans d'arribar a les Rambles és troba el carrer de Petritxol, un dels més típics i entranyables. El carrer és famós sobretot per les seves xocolateries, on podreu gaudir d'unes ensaïmades amb xocolata i nata com mai les heu menjades.
Al llarg d'aquest carrer guarneixen rodolins en forma de rajoles com per exemple:
"En un pis no sabem quin hi va viure moratin"
"Hi passa en fantastic vol, la barba d'en Russinyol"
"De quant encara era nou i romantic el dinou"
Hi ha una sèrie de personatges cèlebres que estan relacionats d'alguna manera amb aquest carrer. Aquests personatges son: Montserrat Cavallé i Francesc Salvà i Campillo.
Montserrat Cavallé va treballar a la casa Capillo, una de les cases del carrer Petritxol a l'any 1950.
Francesc Salvà i Campillo, eminent home de ciències, nasqué, visqué i morí a la casa núm.11 d'aquest mateix carrer.